Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Orbanisztán: a jogállam pusztulása
  2014-10-10 08:09:48, péntek
 
  Orbanisztán: a jogállam pusztulása
2014.10.02. 10:06 Ténytár

A közszolgálati zsákmányrendszer kiépülésével az elmúlt két évtizedben kialakult az a gyakorlat, hogy a mindenkori kormányok a legfontosabb kormányzati szakmai vezetői beosztásokban is jelentős személycseréket hajtanak végre.

2010-et követően azonban új szintre lépett ez a folyamat, rendszerszintűvé váltak a módosítások, amelyek valamely független szervezetet vezető, ,,nemkívánatos" személy eltávolítását, és/vagy valamely ,,kívánatos" személy bebetonozását végezték el. Kinevezésüket immár a kormány (kétharmad), vagy a miniszterelnök intézi, megbízatási idejük pedig jóval túllép egy-egy kormányzati cikluson.

A Fidesz szisztematikusan bontja le a fékek és ellensúlyok rendszerét: kasztrálta az Alkotmánybíróságot, majd saját delegáltjaival töltötte fel a mindenkori kormány legjelentősebb ellensúlyaként számon tartott testületet. Kilenc évre biztosan bebetonozták Polt Pétert a legfőbb ügyészi pozícióba, Az MNB élére Matolcsy Györgyöt ültették, aki gátlástalanul szórja a közpénzt tündériskoláira. Létrehozták az egyszemélyes vezetésű Országos Bírói Hivatalt, amelynek élére Szájer József (Fidesz) feleségét ültették. Szétverték a jól működő ombudsmani rendszert, és hogyhogy nem, az újonnan létrehozott Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) élére 9 évre a fideszes médiabirodalom jogi képviselőjét nevezte ki Orbán Viktor.

201103152011marci41.jpg

Forrás: Origo

Miért szükségesek a független szervezetek?

Egyes állami szervek esetében kiemelt jelentőségű, hogy azok a mindenkori kormánytól függetlenek legyenek. Ennek oka az, hogy az adott szervezet a fékek és ellensúlyok rendszerében a kormányzattal szemben, annak döntéseit olykor felülvizsgálva, hatalmát korlátozva jár el (például Alkotmánybíróság, Költségvetési Tanács).

A függetlenség másik oka, hogy ezek az állami szervek gyakran a kormányzattal, a közigazgatással szemben védik az állampolgárok egyéni jogait (például ombudsmanok, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság). A függetlenségnek az is oka lehet, hogy így biztosítsák a megalapozott és hatékony gazdaságpolitikát, valamint a gazdasági élet tisztaságát (például Gazdasági Versenyhivatal, Magyar Energia Hivatal, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete).

A függetlenség biztosítása érdekében, törvényekben garantálták ezen intézmények vezetőinek függetlenségét a kormányzattól. Ennek az intézményrendszernek ma már csak a maradványait láthatjuk, a jogállamiság elvét sértve 2010 óta sajnos rendszerszinten zajlik a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontása.

Az első lépés: Az ügyészség magához ,,ölelése"

2010-ben kapóra jött a kormánypártoknak, hogy lejárt a legfőbb ügyész megbízatása. Elsőként egy alkotmánymódosítással megszüntették a legfőbb ügyész parlamenti interpellálhatóságát. A változtatás a ,,szolgálati időt" is felemelte hatról kilenc évre, a legfőbb ügyész megválasztását pedig kétharmados parlamenti többséghez kötötte, utódja kinevezéséig (akár 13 évig) az előző ügyész marad pozícióban. Nem más ez, mint a tisztség ,,bebetonozása".

Az Alkotmánybíróság ,,kasztrálása"

A legfőbb ügyész státuszának megváltoztatása csak bemelegítés volt. Kétharmados parlamenti többségüket kihasználva a kormánypártok elsőként az Alkotmánybíróság tagjainak jelölési metódusát változtatták meg (ehhez módosítaniuk kellett az Alkotmányt), majd a megüresedett alkotmánybírói székekbe saját jelöltjeiket, Bihari Mihályt és (a posztra egyesek szerint politikailag, mások szerint törvényileg alkalmatlan) Stumpf Istvánt, az első Orbán-kormány volt kancelláriaminiszterét választották meg.

A Rubicon átlépését jelentő lépés azonban egyértelműen a taláros testület hatáskörének - újabb alkotmánymódosítással megoldott - jelentős korlátozása volt. Ekkor a Fidesz úgy módosította az Alkotmánybíróság hatáskörét, hogy ne vizsgálhasson olyan ügyeket, amelyekről népszavazást sem lehet tartani. Mi úgy látjuk, ez egyenlő a testület kasztrálásával. Utolsó döfésként 2011-ben, egy újabb módosítással, 15-re emelték a taláros testület létszámát. A megnövelt létszámú szervezetet pedig jelentős részben a kormányzathoz valamilyen módon köthető jogászokkal töltötték fel, akik közül egyesek a nagy döntésekben is ,,hozták" a kormányzati elvárást.

Az új alkotmánybírók egy hónappal ezelőtti kinevezése tovább erősítette ezt a tendenciát. A kieső bírák ráadásul a radikális jogvédő vonalba tartoztak. Így az Ab-ban egyértelműen az új bírák többsége érvényesül, s a korábbi jogvédő szempontú elnököt (Paczolay) egy etatista-paternalista elnök (Lenkovics) váltja. Itt sem sikerült ugyanakkor minden igényt kimerítően a káderek ejtőernyőztetése, utólag legalábbis erre enged következtetni Stumpf István, aki egyedülálló módon a kormánypártoknak igen fontos kérdésekben mondott ellent, miután azok megválasztották.

Legfelsőbb bíróság helyett kúria, új vezetőkkel

A független intézmények körében a legfőbb bírói fórumot is elérte a jobboldali expressz. Az Alaptörvényt nyíltan kritizáló, a jobboldali igazságügyi csomag alkotmányosságát megtámadó, a bírák korai nyugdíjazása ellen élesen kirohanó Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság - korábban a Fidesz által is megszavazott - elnökét a Kúria kialakításának örvén - még a ,,régi" Alkotmány módosításával is - elmozdították.

Ezzel párhuzamosan átalakították a bírói igazgatás szervezetet is. A korábban testületi vezetésű Országos Igazságszolgáltatási Tanács feladatait az egyszemélyi vezetésű Országos Bírósági Hivatalra ruházták át, amelynek hatásköreit rendkívüli módon ki is szélesítették. Az OBH elnökét ráadásul már nem a bírói önkormányzatiság elvét követve választják, és nem is a Kúria elnöke látja el ezeket a feladatokat, hanem egy, az országgyűlés 2/3-os többségével (Fidesz) 9 évre választott személy. Ha a 9 év letelte után nincs az új jelöltnek kétharmados többsége, akkor a korábbi elnök megbízatása határozatlan idejűvé válik - mint a legfőbb ügyész esetében -, az új elnök megválasztásáig hivatalban marad. Az már csak ,,hab a tortán", hogy ez a mindenható vezető a kormánypárt egyik prominens európai parlamenti képviselőjének a felesége.

Független jogvédő szervezetek átalakítása

Nem mehetünk el szó nélkül az ombudsmani rendszer radikális átalakítása mellett sem. A korábbi, egy általános, valamint több független szakombudsman működésén alapuló jól bevált jogvédelmi rendszert egy másik modell váltotta fel, amikor az általános jogok biztosán kívüli külön biztosok jogállását átalakították. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa, valamint a jövő nemzedék országgyűlési biztosa az új alapjogi biztos helyettese lett, így őket az alapjogi biztos utasíthatja. Láthatóan azonban ezen a területen nem sikerült tökéletesen a központosítás. Székely László, 2013-ban kinevezett alapjogi biztos először nyílt levélben kérte Lázártól a norvégok vegzálásának megszüntetését, amire a kormány is megtette a maga válaszlépéseit a Magyar Nemzet segítségével.

A médiahatóság átalakítása az egyik legjelentősebb változás volt. A korábbi Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) megbízatását egy új szervezet, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság felállításával szüntették meg. Az új szervezet hatásköreit jelentősen kiszélesítették, bár egyes, már-már rendészeti hatásköreiből - az Európai Unió eljárásai miatt - engednie kellett a kormányzatnak.

Az új rendszerben ráadásul az NMHH - jogalkotási jogkörökkel is rendelkező - elnökét 9 évre, a miniszterelnök nevezi ki. A miniszterelnöki kinevezés modellje nem az autonómiát erősíti, a 9 esztendős időtartam pedig itt is egyfajta ,,bebetonozást" jelent. Az NMHH új vezetője Szalai Annamária halála után a fideszes médiabirodalom egykori jogi képviselője lett, aki egyébként előtte magától a párttól is kapott megbízásokat.

Gazdasági élet tisztaságát védő testületek

A gazdasági élet tisztaságát biztosító független testületekkel szembeni küzdelem részeként a kormány összevonta a PSZÁF-ot az MNB-vel, amely pénzügyi gigaszervezetté vált, s amelynek az élén mindannyiunk kedvence, Matolcsy György áll. (De azért Szász Károlyt mentesítették a 98 százalék és több kellemetlen következmény alól a lex-Szász 3-mal). Az MNB Felügyelőbizottságát pedig nem töltötték fel tagokkal, hogy abban a nem fideszes parlamenti küldöttek ne tudjanak kellemetlenkedni (lásd: Róna Péter)

De lecserélték a KSH vezetőjét is, a NAV élére pedig sikerült a Fidesz által odagondolt Vida Ildikót tenni (aki a máig Simicska Lajos birtokában lévő Mahirnek volt a jogtanácsosa), aki egyébként még a szakmai feltételeknek sem felelt meg (,,szakirányú felsőfokú végzettséggel, legalább öt év közigazgatási gyakorlattal, öt éves vezetői tapasztalattal és kiemelkedő szakmai tekintéllyel rendelkező magyar állampolgár"), ezért Matolcsynak kormányrendeletet kellett módosítania.

A Magyar Energia Hivatal helyett Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal került, megerősített jogállás jogalkotási hatáskörrel is rendelkező önálló szabályozó szerv lett a korábbi kormányhivatalból. De a függetlenségnek ára is van: az új ,,rezsicsökkentésért" is felelős hivatal elnöke 2013-tól egy fideszes (ex)képviselő (2002-2013) között, aki - függetlensége jegyében - 2011 és 2013 között Fejér (vár)megye főispánja - bocs, kormánymegbízottja - volt. Valódi független ember a rezsiharc öklének független szervezete élén.


http://tenytar.blog.hu/2014/10/02/orbanisztan_333
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: alkotmánybíróság, alkotmányosságát, kormánypártoknak, rendszerszintűvé, kellemetlenkedni, ejtőernyőztetése, zsákmányrendszer, szisztematikusan, önkormányzatiság, megváltoztatása, kiszélesítették, megválasztották, gigaszervezetté, személycseréket, függetlenségnek, tündériskoláira, miniszterelnöki, rendszerszinten, megválasztásáig, közigazgatással, miniszterelnök, megválasztását, legjelentősebb, kasztrálásával, felállításával, alkotmánybírói, médiabirodalom, tapasztalattal, válaszlépéseit, delegáltjaival, ellensúlyaként, alkotmánybírók, megszüntetését, felülvizsgálva, kialakításának, függetlenségét, jogállam pusztulása, közszolgálati zsákmányrendszer, mindenkori kormányok, legfontosabb kormányzati, miniszterelnök intézi, mindenkori kormány, legfőbb ügyészi, közpénzt tündériskoláira, egyszemélyes vezetésű, újonnan létrehozott, fideszes médiabirodalom, független szervezetek, mindenkori kormánytól, adott szervezet, kormányzattal szemben, függetlenség másik, Polt Pétert, Matolcsy Györgyöt, Országos Bírói Hivatalt, Szájer József, Nemzeti Média, Hírközlési Hatóság, Orbán Viktor, Költségvetési Tanács, Nemzeti Média-, Gazdasági Versenyhivatal, Magyar Energia Hivatal, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, Bihari Mihályt, Stumpf Istvánt, Stumpf István, Baka Andrást, Legfelsőbb Bíróság, Országos Igazságszolgáltatási Tanács, Országos Bírósági Hivatalra, Székely László, Magyar Nemzet, Országos Rádió, Televízió Testület, Európai Unió, Szalai Annamária, Matolcsy György, Szász Károlyt, Róna Péter, Vida Ildikót, Simicska Lajos, Magyar Energetikai, Közmű-szabályozási Hivatal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ébredj  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért nem menti meg Jézus...  William Shakespeare idézet  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Becsüld meg azt amid van,...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Két tekintet van  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Jó éjszakát  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztina b...  Aki szeret, annak senki sem id...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Az elfogadásnak...  Kellemes esti időtöltést  György napra  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Föld napja április 22  Bizonyos kulturális szint nélk...  Rögtön puha Mézes Krémes  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Beney Zsuzsa - Sirató  Mindenünk, amink van, amit sze...  Az elfogadásnak...  Ma  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Gárdonyi Géza - Április végén  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  S a dalok tanulsága  Búzaszentelés  Mosolyogtál már ma?  Idézetek a barátságról  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
jogállam pusztulása, közszolgálati zsákmányrendszer, mindenkori kormányok, legfontosabb kormányzati, miniszterelnök intézi, mindenkori kormány, legfőbb ügyészi, közpénzt tündériskoláira, egyszemélyes vezetésű, újonnan létrehozott, fideszes médiabirodalom, független szervezetek, mindenkori kormánytól, adott szervezet, kormányzattal szemben, függetlenség másik, állami szervek, közigazgatással szemben, állampolgárok egyéni, gazdasági élet, függetlenség biztosítása, maradványait láthatjuk, jogállamiság elvét, első lépés, ügyészség magához, legfőbb ügyész, előző ügyész, tisztség &#8222, kormánypártok elsőként, megüresedett alkotmánybírói, posztra egyesek, első Orbán-kormány, taláros testület, testület kasztrálásával, újabb módosítással, megnövelt létszámú, kormányzathoz valamilyen, nagy döntésekben, kormányzati elvárást, hónappal ezelőtti, kieső bírák, radikális jogvédő, korábbi jogvédő, káderek ejtőernyőztetése, kormánypártoknak igen, független intézmények, legfőbb bírói, jobboldali expressz, jobboldali igazságügyi, bírák korai, bírói igazgatás, korábban testületi, egyszemélyi vezetésű, bírói önkormányzatiság, korábbi elnök, mindenható vezető, kormánypárt egyik, ombudsmani rendszer, másik modell, általános jogok, jövő nemzedék, alapjogi biztos, norvégok vegzálásának, maga válaszlépéseit, médiahatóság átalakítása, egyik legjelentősebb, korábbi Országos, miniszterelnök nevezi, miniszterelnöki kinevezés, autonómiát erősíti, kormány összevonta, élén mindannyiunk, lex-Szász 3-mal, máig Simicska, szakmai feltételeknek, korábbi kormányhivatalból, rezsiharc öklének, alkotmánybíróság, alkotmányosságát, kormánypártoknak, rendszerszintűvé, kellemetlenkedni, ejtőernyőztetése, zsákmányrendszer, szisztematikusan, önkormányzatiság, megváltoztatása, kiszélesítették, megválasztották, gigaszervezetté, személycseréket, függetlenségnek, tündériskoláira, miniszterelnöki, rendszerszinten, megválasztásáig, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4582
  • e Hét: 18812
  • e Hónap: 29923
  • e Év: 183419
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.